31ste Zilveren Turfloop

6 november 2022

6 november 31ste Zilveren Turfloop.
Klik hier voor meer info.

De 30e ZTL was met recht een uitdaging voor de organisatie. Deze editie stond gepland in november 2020, maar helaas werd deze loop door corona  van de kalender geveegd. In de aanloop naar de editie 2021 heeft de organisatie ook weer het een en ander moeten aanpassen met als klap op het “startschot” de corona aanpassingen van afgelopen week. Dit weerhield de organisatie er niet van om alle deelnemers te verwelkomen in Mijdrecht.

De aangepaste regels die op 2 nov. werden afgekondigd noodden de organisatie tot snel schakelen. Op 3 nov. vond er afstemming plaats met de gemeente en CASS, de beveiligingsfirma waarmee afspraken moesten worden gemaakt om de noodzakelijke controles te waarborgen. Alle deelnemers die in sporthal hun startnummer / bewijs ophaalden / tas inleveren en eventueel omkleden, moesten hun CTB (Corona Test Bewijs) laten zien. Iedere deelnemer ontving een polsbandje om  na afloop de sporthal weer te  betreden.

Het bestuur van het Zorg en Zekerheid circuit (de Zilveren Turfloop is de eerste loop in een reeks van acht lopen) werd van onze aangepaste regels op de hoogte gebracht, wat leidde tot een compliment van de hoofdsponsor ‘Zorg en Zekerheid’.

Zondag 7 november, een lange rij wachtenden voor de ingang van de sporthal. Het CTB werd gecontroleerd  door het beveiligingspersoneel van CASS. DE organisatie besloot om de 3 startmomenten 15 minuten uit te stellen. Om 11.15 uur klonk het startschot van de VOKU 10 km loop. Een populaire afstand met ook dit jaar de meeste deelnemers. Ruim 450 lopers begonnen aan hun prachtige route door het in herfstkleuren getooide  polder landschap. Dat parcours is toch wel heel bijzonder. Er is een schitterende overgang van de polder naar de Kromme Mijdrecht, met halverwege het dorp De Hoef  Al genietend ga je de polder weer in en komt de finish op de Hoofdweg alweer in zicht. Een verrassende winnaar dit jaar zowel bij de heren als de dames. Uitslag heren: 1 Zeb Beelen – 32:23, 2 Olaf van de Bergh – 32:34, 3 Ryan Perry – 34:13. Uitslag dames: 1 Irene Kuin – 39:05, 2 Nathalie Klaassen – 39:31, 3 Carmen Oosterkamp – 40:28. Voorafgaand aan de 10 km werd Michael  Woerden  verrast net een herinering voor zijn 30e deelname aan de ZTL Voorzitter Rineke Falkema van de Veenlopers sprak hem toe.

Om 11.25 uur vertrokken de lopers van de Automotive-centre Van Nieuwkerk 5 km loop. 250 lopers hadden zich voor deze 5 km ingeschreven. Een aantal had de afgelopen weken met succes aan de loopclinic van de Veenlopers deelgenomen. De muzikanten van Dweilorkest De Hoetentoeters zorgden ervoor dat iedereen goedgemutst de Oosterlandweg op liep. In overleg met de gemeente konden deze deelnemers op de openbare weg lopen. Dit gaf rust in de grote groep die breed uitwaaierde op de eerste kilometer. De snelste lopers kwamen op de Hoofdweg nog een aantal 10 km-lopers tegen. Een broederlijke begroeting, “zet hem op”, hoorde je door de polder klinken. De finish kwam in zicht. Nog even aanzetten en kijken of de voorloper nog ingehaald kan worden. Uitslag heren:  1 Floyd van Klink- 16:25, 2 Jorge Fernadez de Toro – 16:32, 3 Andy Fuller- 16:39.    . Uitslag dames: 1 Evita Hoogeveen – 18:39, 2 Erica Belandi – 19:01, 3 Merel van Gaalen- van Loon- 20:36.

Vijf minuten na de 5 km vertrokken 165 lopers voor hun  10 EM . De 10 Engelse mijl, veelal 10 miles genoemd, is een veel gelopen afstand van 16,1 kilometer bij wegwedstrijden in de atletiek (Wikipedia). Het parcours is gelijk aan de 10 km met halverwege een extra lus. Deze deelnemers werden op hun pad naar de finish in hun rug geblazen door het dweilorkest. Dit gaf het extra duwtje dat sommige nodig hadden. Uitslag heren: 1 Brent Pieterse – 55:11, 2 Wilfred Verhagen- 55:16, 3 Martijn de Groot – 55:39. Uitslag dames:. 1 Jolijn Swager – 1:01:55, 2 Nanda Clarisse – 1:09:51, 3 Alieke Hoogenboom 1:10:27.

Uitslagen 30ste Zilveren Turfloop, klik hier.

Een al jaren terugkomend feestje is de Businessloop. Bedrijven en Instellingen lopen   hun “wedstrijd”; de snelste 4 lopers van ieder team bepalen de teamuitslag. Op de 10 km was het team van Hairfashion at home by Iris en Studio 110 het snelst gevolgd door Loyals en het Veenlanden College. Op de 5 km lieten de atleten van  OnsTweedeThuis 1 de teams van Komkommertijd (zeer klein verschil) en Aquafix  achtr zich. Met natuurlijk een eervolle vermelding voor de teams van  OnsTweedeThuis 2, VVD De Ronde Venen , Aquafix 1 en Tympaan-De Baat.

Wat wij misten tijdens deze Zilveren Turfloop was de prijsuitreiking. Dit is altijd een spannende en vrolijke gebeurtenis, waarvoor vele atleten graag een half uurtje bleven wachten. Het napraten, ervaringen uitwisselen en spiertjes masseren was helaas niet mogelijk met de huidige beperkingen.

Nieuw element tijdens de Zilveren Turfloop was “Wandelen door de Venen”. Sinds een aantal jaar heeft AV De Veenlopers een wandelafdeling waar enthousiast wordt getraind en waar  de wandeltechniek aandacht krijgt. En het is er ook nog gezellig. De wandelafdeling had een parcours van 8,5 km uitgezet tussen Mijdrecht en Wilnis. 95 wandelaars van alle leeftijden werden op het parcours gesignaleerd. De inschrijving overtrof alle verwachtingen. Dat wandelen populair is zie je elke week terug in de Mijdrechtse polders waar regelmatig wandelaars actief zijn. Dankzij een subsidie van de gemeente De Ronde Venen konden we dit nieuwe onderdeel van de Zilveren Turfloop gratis aanbieden.

Op naar de 31e editie op 6 November 2022

Impressie foto’s, klik hier.

Meer foto’s  op: www.mmrb.nl