Vochtbalans

Een goede vochtbalans in het lichaam is heel belangrijk, of je nou sport of niet, dit zal voor niemand een verrassing zijn. Maar krijg jij wel genoeg vocht binnen? 
En wat betekenen die termen, hypotone, isotone en hypertone nou eigenlijk?

Zweten en vochtverlies

Doordat je lichaamstemperatuur bij inspanning of warmer weer stijgt, gaat je lichaam zweten om die warmte kwijt te raken. Hierdoor raak je vocht kwijt. Hoeveel vocht je verliest tijdens het zweten is per persoon verschillend. Wanneer je dit vocht niet aanvult zal je prestatie gaan verminderen, je concentratie neemt af, de vermoeidheid neemt toe, je krijgt kramp en in het ergste geval treedt er bewustzijnsverlies op of zelfs coma. Buiten het vocht dat je verliest verlies je ook mineralen.

Als je dorst krijgt dan heb is er al een vochtverlies van ongeveer 2% van je lichaamsgewicht. In dit geval is er al sprake van prestatievermindering en dit zou je beter kunnen voorkomen.

Hoeveelheid

Voor iedereen, ook niet sporters, wordt aangeraden zo’n 1 tot 1,5 liter vocht tot je te nemen. Maar voor sporters is het wel noodzakelijk om nog meer vocht aan te vullen tijdens en na de inspanning dus die komen totaal op een dag aan wel 2-2,5 en soms wel 3 liter vocht.

Zorg ervoor dat voordat je gaat sporten al voldoende vocht hebt binnen gekregen. Als je 1 – 1,5 uur gaat trainen is alleen water voldoende. Maar bij trainingen van meer dan 1 – 1,5 uur wordt  aangeraden om 150 – 250 ml water per kwartier te drinken en ook je je energielevel op peil te houden door koolhydraten in te nemen, bijvoorbeeld brood of fruit. Maar tijdens een hardlooptraining of wedstrijd is dat niet zo heel handig. Vandaar dat er dan vaak gebruik wordt gemaakt van een sportdrank.

Keuze maken

Maar welke kies je dan, hypotone, isotone of hypertone??

Het verschil van deze drie soorten zit in de verhouding water, koolhydraten, zouten/mineralen en vitamines. Dit is belangrijk om dat deze voedingsstoffen het vocht in je lichaam aanvullen en vasthouden.

Hypotone drank: bevat per 100 ml minder suikers en elektrolyten (mineralen) dan ons eigen lichaamsvocht. Het wordt hierdoor snel opgenomen in het lichaam. Bevat max. 6 gr koolhydraten per 100 ml drank.

Isotone drank: bevat per 100 ml ongeveer hetzelfde aantal suikers en elektrolyten als ons eigen lichaamsvocht en wordt hierdoor ook snel opgenomen in het lichaam. Bevat tussen de 6 en 8 gr koolhydraten per 100 ml drank. Dit is de meest ideale drank voor het aanvullen van zowel vocht als energie, tijdens en na een training/wedstrijd.

Hypertone drank: bevat per 100 ml meer suikers en elektrolyten dan ons eigen lichaamsvocht, geconcentreerder. Bevat meer dan 8 gr koolhydraten per 100 gr drank en wordt hierdoor langzamer opgenomen. Deze dranken genieten niet de voorkeur om tijdens een lange, intensieve training in te nemen. Beter is om deze tot maximaal een uur voor de training/wedstrijd te nemen of na de training.

Zelf maken

Nu kun je dit soort sportdranken natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen maar dan zitten er vaak ook nog onnodige kleur- en zoetstoffen en calorieën in. Dus zelf een isotone sportdrank maken en dat is heel simpel! Kokoswater is een ideale basis om zelf sportdrank van te maken en wordt makkelijk opgenomen door je lichaam.

  • ½ liter kokoswater mengen met het sap van 1 citroen, een theelepel agavesiroop en eventueel een snufje zout
  • ½ liter water mengen met ½ liter vruchtensap (zonder toegevoegde suikers) en snufje zout.
  • ½ liter water met 1 of 2 theelepels honing en sap van 1 citroen.

Wanneer je nog vragen hebt over dit verhaal of andere vragen op het gebied van voeding, stuur me dan gerust een mail of een berichtje.

Met sportieve groet,
Annette