Koolhydraten / Suiker

Ons lichaam heeft brandstoffen nodig die uit vetten en koolhydraten wordt gehaald. Koolhydraten worden door de spijsvertering omgezet in glucose. Dit is een belangrijke brandstof voor onze hersenen, maar ook voor de stofwisseling hebben we koolhydraten nodig. En wat dacht je van de energie die ze ons lichaam geven.

Door het eten van groenten, fruit, aardappels en volkoren graanproducten krijg je de juiste koolhydraten binnen. Van deze koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelen. 

Koolhydraten zijn ‘suikers’ en dat maakt het verwarrend want suikers zijn toch slecht voor je? De suikers in producten zoals koek, snoep, frisdrank en taart zijn inderdaad de “geraffineerde” suikers die je beter kunt laten staan. Dit zijn de snelle suikers. Je bloedsuikerspiegel schiet enorm omhoog, maar daalt ook weer snel waardoor je de welbekende suikerdip krijgt en de behoefte om weer iets zoets te eten groter wordt.

Suiker zit in ongelofelijk veel producten en als je dit zou willen vermijden zou je heel goed de etiketten moeten lezen. Maar dat is bijna een studie op zich, want suiker staat onder zoveel verschillende namen genoemd.  Glucose, fructose, lactose, maltose, sucrose, maisstroop, maltodextrine, geleisuiker, rietsuiker, invertsuiker en ga zo maar door.

Nou kunnen er uiteraard ook suikers van natuurlijke oorsprong in zitten, daarom is het belangrijk om goed de ingrediëntenlijst te bekijken. Daar kun je niet aan zien hoeveel er in het product zit, maar het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig en het laatst genoemde het minst. Op de voedingswaarde tabel kun je zien hoeveel er per portie of per 100 gram in zit.

In vrijwel alle kant-en-klaar producten zitten heel veel suikers.

Om je een paar voorbeelden te geven:

Vruchtenyoghurt     kies voor        >           Naturel yoghurt met vers fruit
Pastasaus               kies voor        >          Zelf saus maken van tomaten
Ontbijtgranen         kies voor        >           Zelf maken met havermout/noten

Het kost echt niet zoveel tijd om zelf dit soort dingen te maken en wat belangrijker is, je weet precies wat er in gaat.

Ook aan vetarme producten (lees: light) is vaak suiker toegevoegd om toch het product op smaak te houden. Vet en suiker zijn namelijk ook smaakversterkers.
Laat je dus niet verleiden tot bijvoorbeeld magere yoghurt of light chips, er zal wellicht minder vet inzitten maar dit wordt meestal gecompenseerd met toegevoegde suiker!

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit verhaal of heb je vragen op voedingsgebied waarover je meer wil weten stuur me dan een mailtje of berichtje.

Sportieve groet,
Annette